Przepis, o którym mowa: słowami mojego dziecka.
Co potseba?
1 malgalyna
1 sklanka cuklu
4 jajecka
2 sklanki mąki
1 łyzecka prosku do piecenia
1 cytlyna
i blaska jakaś, miska, miksel
Zetsyj skólke cytlyny na talce (niech Ci pomoze ktoś dolosły! najpielw spazyć musisz!) Uwazaj! Cytlynki są baldzo kfffffaśneee!
Weź malgalynę i cukiel, wsyp do duzej miski i ucieraj na pusystą masę.
Teraz weź jajecka, startą skólkę i sok z cytryny, i to wsystko do misy.
Potem 1 sklankę mąki, plosek do piecenia i miesamy, miesamy, miesamy, i znów 1 sklankę mąki. Wsysko dobze wymiesać!
Potem 1 sklankę mąki, plosek do piecenia i miesamy, miesamy, miesamy, i znów 1 sklankę mąki. Wsysko dobze wymiesać!
Teraz biezemy miseckę i to ciasto wlewamy do foremki.
Tseba uwazać! Poploś kogoś dolosłego o pomoc, by włożył ciasto do piecyka. Piec 40 minutek w 180stopniach! Najlepiej polej luklem".
Wyobrażacie sobie, jak to słodko brzmi? Wszystko po mnie powtórzy ;) Nagram Wam, obiecuję, że nagram! mój 3 letni kucharz! Jak on komentuje, jaki monolog prowadzi, jak powtarza o co go proszę, jak wszystko objaśnia, jakby co najmniej program kulinarny prowadził. Stojąc z boku można się pośmiać słysząc "panie i panowie, oto babka piaskowa z cytlyną".
Wyobrażacie sobie, jak to słodko brzmi? Wszystko po mnie powtórzy ;) Nagram Wam, obiecuję, że nagram! mój 3 letni kucharz! Jak on komentuje, jaki monolog prowadzi, jak powtarza o co go proszę, jak wszystko objaśnia, jakby co najmniej program kulinarny prowadził. Stojąc z boku można się pośmiać słysząc "panie i panowie, oto babka piaskowa z cytlyną".
Powiem Wam: naprawdę uwielbiam z nim siedzieć w kuchni!
Już nie mogę się doczekać, aż kuchnię przeniesiemy na taras niebawem... chociaż z tarasu robi się właśnie drugi nasz salon. W każdym razie - w ten pochmurny dzień uraczyliśmy Was naszą ulubioną cytrynową babeczką! Pulchną, aromatyczną, z wyrazistym smakiem.
Niech mi ktoś powie, że gotujący mężczyzna to nie jest męski widok... JEST! Zapewniam :)
Kilka linków: akcesoria kuchenne - piękno w domu / mikser - smeg /
Brak komentarzy
Prześlij komentarz