Zapach chleba o poranku jest cudowny... ale cóż lepiej smakuje, jak nie domowe bułki serwowane na śniadanie?
Cieszę się, że jest we mnie ten zapał do domowych wypieków. Odkąd w mojej kuchni pojawił się mikser, coraz częściej i z jeszcze większą przyjemnością wracamy do korzeni i znacznie mniej korzystamy z gotowych produktów. No nawet makaron robię! Uwierzycie? :) Jesteśmy na dobrej drodze! Nic nie cieszy mnie bardziej niż świeżutkie pieczywo prosto z domowego piekarnika - jakkolwiek to nie brzmi.
Domowy chleb, któremu nie oprze się żaden gość? - nic trudnego! Wystarczy tylko kilkanaście minut pracy i kilka godzin cierpliwości. Poznajcie: przepis na zapach świeżo upieczonego chleba!
Domowy chleb, któremu nie oprze się żaden gość? - nic trudnego! Wystarczy tylko kilkanaście minut pracy i kilka godzin cierpliwości. Poznajcie: przepis na zapach świeżo upieczonego chleba!
Dziś podać Wam muszę przepis na bardzo szybkie i chyba najprostsze bułki, jakie kiedykolwiek robiłam! Idealne na niedzielne śniadanka po godzinie 10! Uwaga! Przepis bez JAJ i MLEKA!
Co potrzebne?
2 szkl pszennej (typ 550)
1 i 1/3 szkl ciepłej wody
1 opakowanie droży suchych instant bądź 15g drożdży świeżych
sezam / ziarna słonecznika / len mielony /
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże suche* i wymieszaj ze sobą. Dodaj ziarna, sezam, sól, oliwę i letnią wodę. Wyrób na gładką, lśniącą masę. Przykryj ściereczką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni na 15 minut lub w inne ciepłe miejsce na 1h. Wyrób z ciasta bułeczki, spłaszcz je, posmaruj wierzch wodą i posyp ziarnami. Piec 25 minut w 180 stopniach.
* jeśli korzystasz z drożdży świeżych rozpuść je w wodzie i dodaj z nią do masy.
Spróbujcie je chociaż raz! Chrupiąca skórka sprawia, że czujesz w ustach to charakterystyczne trzaśnięcie. Z naturalnym masełkiem smakują wyśmienicie! Po tym przepisie zapragniecie jeszcze więcej ... a może już macie swój ulubiony przepis na bułki? Ja chętnie skorzystam, inni czytelnicy również - podsyłajcie linki! :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz